снимка: president.bgЕвропейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес

...
снимка: president.bgЕвропейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес
Коментари Харесай

Президентът Радев увери Албания, че я подкрепяме за членство в ЕС

снимка: president.bg

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в полза на целия район и на Европейския съюз. България ще продължи да поддържа напъните на своите съседи в този развой. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща през днешния ден с министър-председателя на Албания Еди Рама, предадоха от пресслужбата на президентството. 

Държавният глава удостовери поддръжката на страната ни за готовността на Албания да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. България високо прави оценка постигнатото от Албания за осъществяване на Копенхагенските критерии за участие, в това число и за европейското отношение към националните малцинства в страната, измежду които и българското, уточни Румен Радев.

От извънредно значение е процесът на европейска интеграция на Балканите да стъпва върху устойчиви и необратими резултати при построяването на връзки на другарство и добросъседство в района, за което Албания е отличен образец, съобщи още президентът.

Обща бе оценката, че интензивният директен двустранен разговор сред обособените страни, както и срещите на високо равнище, дават опция за търсене и намиране на общи решения за бъдещето.

Албания се стреми да покачва още повече качеството на образованието и науката в страната и ще работи за разширение на партньорствата в тази сфера, както и за привличане на своя територия на одобрени задгранични университети, стана ясно от думите на Еди Рама. Той открои интереса на албанските младежи към българските университети и насочи покана водещо българско висше учебно заведение да открие собствен филиал в Албания.

Вчера албанският министър председател имаше среща и с българския си сътрудник Стефан Янев. Двамата разясниха, че благоприятни условия за по-нататъшно съдействие от общ интерес съществуват в редица браншове като стопанската система, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии. Потенциал за задълбочаването на двустранните връзки има и в региона на превоза и свързаността посредством развиването на Коридор №8, в областта на образованието, културата и науката, общественото обезпечаване. Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство сред двете страни през последните години за по-нататъшно усилване на секторното съдействие, ще бъдат реализирани още по-конкретни резултати в бъдеще.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР